Inhoudsopgave
    

Video Vault: Mars-mensen en mysterieuze machines
Rutger Otto
door Rutger Otto
leestijd: 35 min

Eens in de maand verzamelen we de beste internetvideo’s voor je. Ben je meteen weer bij.

De naam Alan Adler zegt je waarschijnlijk niet zo veel, maar hij is de uitvinder van de Aerobie Flying Disc en de populaire AeroPress-koffiemaker. In deze mini-docu vertelt de bejaarde uitvinder over hoe hij geniet van de wereldwijde aandacht voor de AeroPress, misschien wel de makkelijkste manier om snel één lekker kopje koffie te zetten. En hoe hij kwam tot de meest aerodynamische frisbee, die hij voor de camera ook even achteloos in een doel tientallen meters verderop gooit. Wat een baas.

In deze korte animatiefilm van Jack Anderson komen twee borende robots elkaar tegen op een verlaten planeet. Het heeft wel wat weg van WALL-E, maar is gemaakt door een student. Anderson heeft anderhalf jaar aan de film gewerkt, in totaal was hij er 2000 uur aan kwijt. De film moet het hebben van de sfeer en emotie, want er wordt niet in gesproken. Nog een verschil met de robot van Pixar: Wire Cutters is iets duisterder.

Wat gebeurt er als je een bestelling hebt geplaatst bij Amazon? Dan gaan de robots aan het werk. The Dallas Morning News neemt een kijkje achter de schermen bij de webwinkel. Grote en kleine robots gaan aan de slag met je order en via een ingenieus systeem komen de pakketjes aan bij mensenhanden, die ze labelen en klaar maken voor verzending. Amazon 'verpakt geen lucht', daarom lijkt het inpakken van de vrachtwagen op een spelletje Tetris.

Engadget heeft een miniserie gemaakt over de kandidaten van Mars One. De serie heet Citizen Mars en gaat over vijf mensen (er zijn er nog een paar honderd) die naar de Rode Planeet willen gaan. Uiteindelijk is het de bedoeling dat vier mensen in 2027 een enkele reis naar Mars zullen maken met Mars One. Deze organisatie, met Nederlandse Bas Lansdorp en Arno Wielders aan het roer, heeft al veel kritiek gehad. Want is het wel haalbaar en ethisch verantwoord? Citizen Mars geeft alvast een kijkje in de levens van zij die zich kandidaat hebben gesteld. Hierboven kijk je het eerste deel, hier vind je deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5.

Dit filmpje zal Star Wars-fans misschien een beetje pijn doen, want Bill Detwiler pakt een klein zaagje en maakt daar de BB–8 van Sphero mee open. Aan de andere kant krijgen we daardoor wel een inkijkje in hoe het speelgoedrobotje er van binnen uitziet. Ook kun je met eigen ogen zien hoe het 'hoofd' van de robot op de bal blijft zitten tijdens het rollen.

Deze korte film gaat over tijdreizen, maar met een twist. De machine van het hoofdpersonage spoelt maar een minuutje terug. En dat is handig als je een meisje op een bankje wil versieren. Aanvankelijk lijkt het een combinatie van de films About Time en Groundhog Day, maar al snel verandert de toon van deze korte film en wordt het behoorlijk duister.

Auteur

Rutger Otto (@RTGR89) houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.