Inhoudsopgave
    

Apple TV: appen in plaats van zappen
Tonie van Ringelestijn
door Tonie van Ringelestijn
leestijd: 8 min

Niet live-zenders maar apps staan straks centraal op je tv. Zo ziet Apple de tv-toekomst, blijkt uit de nieuwe Apple TV, die we in San Francisco al even konden testen. Apple TV krijgt apps, Siri, een nieuwe remote en een frisse interface. De basis voor een 'tv-revolutie'?

Het begint bijna net zo'n traditie te worden als Steve Jobs' uitspraak 'One More Thing': direct na Apple's productpresentaties zijn journalisten en analisten er als de kippen bij om hun teleurstelling te uiten. Ondanks dat tegenwoordig het meeste nieuws al in de weken voor de keynote is uitgelekt, wordt er gefocust op wat Apple allemaal niet aankondigde. Die kritiek klonk nu ook weer rond de nieuwe versie van de Apple TV, de eerste in jaren. Hij zou nog niet revolutionair genoeg zijn om de tv-wereld meteen op zijn kop te zetten. Omdat de functionaliteit niet veel anders zou zijn dan die van smart-tv's. En omdat Apple nog niet de verwachte streamingdienst voor tv-zenders aankondigde, te wijten aan stroeve onderhandelingen met zenders.

De criticasters missen echter dat de nieuwe Apple TV wel degelijk iets doet wat tv-fabrikanten als Samsung, LG of Panasonic nog niet doen. Apple zet niet de aloude tv-zenders maar de apps op de eerste plaats. Apple TV is in feite iOS op je tv. Niet een beperkte selectie van apps die je eventjes kort gebruikt terwijl je een tv-zender kijkt of een video streamt, zoals bij de meeste smart-tv's. Nee, apps vormen de toekomst van tv, aldus Apple-ceo Tim Cook. 

Die visie is voor de lange termijn. De meeste tv-kijkers zappen nu nog langs de kanalen. Maar als de opmars van 'on-demand kijken' in het huidige tempo doorzet, is dat uiteindelijk niet meer de belangrijkste manier om je tv te gebruiken. Bovendien werken de huidige apps op smart-tv's nog onvoldoende handig en zien ze er niet mooi uit. Op die punten brengt de nieuwe Apple TV verbeteringen. We konden hem al even proberen na de presentatie in San Francisco.

De nieuwe Apple TV en de afstandsbediening met Siri, touchpaneel en bewegingssensoren.
De nieuwe Apple TV en de afstandsbediening met Siri, touchpaneel en bewegingssensoren.

Fijne interface

Op papier lijkt de nieuwe Apple TV niet heel erg vernieuwend. Maar toen we hem zelf testten, in donkere demo-ruimtes, raakten we vrij snel enthousiast. Zowel de bediening als de interface van Apple TV werkt fijner dan wat we gewend zijn van de huidige smart-tv-systemen. De frisse vormgeving heeft wel iets weg van het eveneens nieuwe Android TV, dat nog alleen is te vinden op nieuwe tv’s van een paar merken, zoals Sony en Philips. Android TV geeft ook prioriteit aan on-demand kijken ten opzichte van live tv, maar in de afwerking voelt Apple TV verfijnder aan. The devil is in the details, dat weten ze in Cupertino als geen ander.

Het bedienen, rondbladeren en zoeken is bij Apple TV prettiger dan bij de software van bijvoorbeeld Samsung, LG of Google. Het is te danken aan de grote aandacht voor het design van de interface. Je ziet het terug in de mooie animaties tussen schermen, als je over onderdelen beweegt, en als je even het weerbericht of sportscores opvraagt tijdens het streamen van video's. Waar de vorige versie van Apple TV aanvoelde als software uit de jaren 90, met veel te veel klikken door starre menu’s, werkt de nieuwe versie erg soepel en ziet alles er gewoon fraai uit. Je gaat alleen daarom al rondklikken en dingen proberen. Iets wat je bij een gemiddelde smart-tv meestal niet doet, vanwege het niet zo slimme interfacedesign.

Siri straalt

De nieuwe Apple TV-remote met Siri-spraakbediening (voorlopig nog niet in Nederland beschikbaar) bleek tijdens de demo's goed te werken. Gezien de rumoerige ruimte was de spraakherkenning best goed. Je hoeft de remote niet per se dicht bij je mond te houden. Met Siri kan je niet alleen zoeken naar films en tv-programma's, maar ook apps starten, het weerbericht of sportscores opvragen en vooruit- of achteruitspoelen. Het werkte allemaal erg soepel.

Zeg "show me popular horror movies from the 80s" en je krijgt een lijst met films bij diverse diensten, zoals iTunes, Netflix, HBO en Hulu. Door deze 'universal search' hoef je straks niet meer binnen verschillende apps te zoeken. Een handige functie natuurlijk, al ontbreken bijvoorbeeld Youtube en Amazon nog. Apple wil de komende tijd verscheidene partijen toevoegen. 

Het mooie aan de werking van Siri is dat je vervolgvragen kan stellen. Na het zeggen van "show me films directed by Stanley Kubrick" kun je zeggen "only the ones with Jack Nicholson in them", en jawel, daar verschijnt The Shining. Een andere mooie functie van Siri is dat je kan zeggen "what did he just say?" als je iets niet goed hebt verstaan, waarna Apple TV meteen 20 seconden terugspoelt (en de ondertiteling aanzet als dat nog niet zo was). Natuurlijk heeft Android TV ook spraakbediening, maar hoe Siri is geïntegreerd is net wat mooier gedaan. Siri lijkt wel gemaakt voor gebruik vanaf de bank. 

Siri op Apple TV in actie tijdens de demo's in San Francisco.
Siri op Apple TV in actie tijdens de demo's in San Francisco.

Games

De remote van de Apple TV is nog altijd wat aan de kleine kant, maar heeft behalve Siri nog een paar mooie nieuwe manieren om de tv te bedienen. Zo zit er aan de bovenkant een touchgedeelte die erg gevoelig reageert. Je kan in alle richtingen bewegen met je duim, klikken en swipen. Even wennen, maar het werkt goed. Bij het kijken naar video kan je door je duim te bewegen snel vooruit- of achteruitspoelen waarbij je thumbnails ziet. Erg handig om naar het gewenste gedeelte te slippen.

De remote beschikt ook over bewegingssensoren voor het spelen van games gelijk Nintendo's Wii. We speelden in San Francisco een demo van Beat Sports, waarbij je met een knuppel ballen moest terugslaan. Dit lijkt erg op Wii Sports. Het werkte prima. Je kan ook games met twee personen tegelijk spelen, bijvoorbeeld met Crossy Road. De remote is in racespellen als stuurtje te gebruiken, maar vanwege het kleine formaat is dit nogal wennen. Je kan overigens ook Bluetooth-controllers aan de Apple TV koppelen.

Een rivaal voor gameconsoles is de Apple TV natuurlijk niet. Hij is vooral bedoeld voor korte spelletjes, casual games. Dat valt bijvoorbeeld terug te zien in de limiet die Apple aan app-ontwikkelaars stelt: apps voor Apple TV mogen niet groter dan 200 MB zijn. Dat wil niet zeggen dat er geen console-achtige games mogelijk zijn, alleen zouden die gestreamd moeten worden. Dat is uiteindelijk wel de toekomst van gaming. Als gameproducten hun spellen streaming aanbieden kunnen ze die ook makkelijker beschikbaar maken op Macs (het game-aanbod op de Mac is nog altijd erg pover). 

Dat Apple niet probeert te concurreren met Xbox of Playstation is volkomen logisch. Op de markt voor fanatieke gamers is weinig ruimte meer over. Maar voor casual games op de tv zijn er volop kansen voor Apple TV, ondanks dat de remote met zijn beperkt aantal knopjes niet specifiek op gamen is afgestemd.

Het touchpaneel in de nieuwe Apple TV-remote.
Het touchpaneel in de nieuwe Apple TV-remote.

Nog even geduld

Er zijn nog wel wat losse eindjes. Zo is de Apple TV-remote in combinatie met je tv voorlopig alleen te gebruiken om het volume te regelen of de tv aan en uit te zetten, nog niet om te zappen tussen kanalen. Een integratie van live-tv in Apple TV ontbreekt, maar dat past, zoals gezegd, bij Apple's doel. Uiteindelijk wil het met Apple TV af van het schakelen tussen de 'oude' tv-ervaring (live zenders) en de nieuwe (apps). Het moet één geheel worden. Zenders zijn in feite straks ook maar een soort apps, die je net zo makkelijk met Siri zou kunnen opstarten als bijvoorbeeld een spelletje of een videodienst.

Het wachten is nog op ondersteuning voor 4K, bediening via iPhone of iPad (Apple Watch werd al wel genoemd), en ondersteuning van meer talen voor Siri op tv. Voor Nederlanders is Apple TV daardoor voorlopig nog geen aanrader. In ons land krijgen we vanwege het ontbreken van Siri-ondersteuning een versie waarbij de microfoon in de remote is gedeactiveerd. Sowieso zal het nog wel even duren voordat er Nederlandse apps beschikbaar zijn voor Apple TV. Het is ook te hopen dat contentaanbieders als Videoland, Pathé, RTL en NPO hun aanbod ook kunnen toevoegen aan de universele zoekfunctie op Apple TV. Zodat je makkelijker kan zien welke films of programma's er allemaal beschikbaar zijn.

Dat alles is een kwestie van tijd. Apple heeft de deuren nu opengezet voor app-makers. Zij kunnen na apps voor iPhone, iPad en Apple Watch nu ook voor het grote scherm aan de slag. En koop je straks een app op je iPhone of iPad, dan kan die ook automatisch op Apple TV beschikbaar komen. 

Hoopvolle start

De nieuwe Apple TV legt een solide basis voor de volgende fase van tv-gebruik. Een mooie en soepele interface, de App Store, games met beweging of touch, vernuftig zoeken met Siri. Dat alles bij elkaar is stappen vooruit ten opzichte van de huidige smart-tv's, omdat het beter werkt en er mooier uitziet. Het succes hangt wel grotendeels af van waar app-ontwikkelaars nu mee gaan komen. Kijkend naar het grote app-aanbod op iOS biedt dat hoop.

Als er volgend jaar voldoende apps en games zijn, en er volgt ook Nederlandse Siri-ondersteuning en mogelijk zelfs een streaming tv-dienst, dan is de aanschaf van Apple TV (nu in de VS vanaf 149 dollar) best aantrekkelijk.

Auteur

Tonie van Ringelestijn (@tonie) was vanaf 1999 een van de eerste (en meest fanatieke) bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Hij werkte ook jarenlang voor kranten, persbureaus, tijdschriften, radio en tv. Sinds 1 januari 2014 is Tonie eindredacteur van Bright.nl en sinds 2015 ook van Bright Ideas.