Inhoudsopgave
    

Video Vault: Gymkhana en Darth Maul
Rutger Otto
door Rutger Otto
leestijd: 28 min

Eens in de maand verzamelen we de beste online video's voor je. Ben je meteen weer bij.

Het moet maar eens afgelopen zijn met 'deurterreur'. Hoe vaak duw je wel niet tegen een deur waar je eigenlijk zou moeten trekken? Dat is gewoon slecht design, vindt professor en psycholoog Don Norman. Dit geweldige filmpje legt uit hoe het ontwerp van een deur je helpt met beslissen of je gaat duwen of trekken. Een perfecte deur open je zonder nadenken, zegt Norman. Hij heeft gelijk.

De laatste tijd verschenen er al een paar toffe Star Wars-fanfilms en regisseur J.J. Abrams heeft mensen zelfs opgeroepen om ze te maken. Darth Maul: Apprentice is één van de beste die wij tot nu toe hebben gezien. De film is in twee jaar gemaakt door de Duitse Shawn Bu en duurt krap 18 minuten. Hij ziet er magistraal uit voor een fanfilm. Met gave effecten en geweldige gevechten.

Dat drones schitterende filmpjes kunnen maken, weten we inmiddels wel. Ook deze video genaamd Snow is zeer de moeite waard. Niet alleen omdat een drone er prachtig uitziet in een sneeuwlandschap, maar ook omdat het grappig is om te zien hoe dieren op het apparaat reageren. Een tijger rent al snel achter de drone aan.

Temple is een korte film van Nguyen-Anh Nguyen, de filmer die eerder furore wist te maken met zijn geweldige live-action trailer voor een Akira-fanfilm. Temple is wederom een knap gemaakte video van nog geen tien minuten lang. Het speelt zich af in 2045, waar een nieuwe genetische ziekte ervoor zorgt dat mensen hun organen afstoten. De enige manier om de overleven is door organen te vervangen door mechanische onderdelen. In de conceptfilm volgen we een man die implantaten moet stelen om een leven te redden.

Dit is een film over designhuis Vitra. In de korte documentaire komt de geschiedenis van de meubelfabrikant voorbij. Aan het woord zijn ontwerpers die de klassieke designs bespreken. In de video is speciale aandacht voor het enorme scala aan stoelen van Vitra, maar je ziet ook gebouwen en complete inrichtingen voorbijkomen om je vingers bij af te likken.

Bij sommige films leiden de verouderde special effects zo af, dat je nauwelijks meer naar de film kunt kijken. Maar sommige films hebben de tand des tijds prima doorstaan. Dat bewijst deze top tien. Wat dacht je van Starship Troopers (1997), 2001: A Space Odyssey (1969) of Metropolis (1927)? 

Ken Block is weer terug met het achtste deel van Gymkhana. Dat betekent weer de meest achterlijke stunts met de mooiste auto’s. Dit keer is Dubai de locatie waar het allemaal gebeurt. Het begin van de video is al fantastisch: om één of andere reden heeft Block een roofvogel in zijn hand en zit er een luipaard in zijn auto. En dan moet het driften nog beginnen. Groter en gekker dan ooit. Waanzinnig mooi gefilmd weer.

Die vervelende drones vliegen ook overal. Maar niet langer, dankzij de SkyWall 100. Dat is een enorme gun om drones mee uit de lucht te schieten. Dat doe je met een net op een afstand van 100 meter. Een enorm geweer kan wel eens uitkomst bieden voor drones die over verboden gebied vliegen. Ze komen dit jaar echt op de markt.

Auteur

Rutger Otto (@RTGR89) houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.