Inhoudsopgave
    

LoRa: nieuw netwerk voor je apparaten in huis
Rutger Otto
door Rutger Otto
leestijd: 6 min

Binnenkort gaan echt alle apparaten in huis online, van je wasmachine tot je deurbel. Maar lang niet alle apparaten gebruiken veel data, en slimme sensoren al helemaal niet. Voor dat soort devices komt er een nieuw, zuinig netwerk: LoRa. Wat is het? En wat wordt ermee mogelijk?

'The Internet of Things' is straks niet meer weg te denken. De kans bestaat dat je thuis bijvoorbeeld al slimme lampen hebt hangen, die aanspringen zodra jij in het donker het huis binnenstapt of uit gaan als je naar bed gaat. Handig, want je verspilt geen elektriciteit meer.

Het is slechts een voorbeeld, want het aansluiten van apparaten op het internet maakt nog veel meer mogelijk. Wat dacht je van een deurslot dat zelf de deur vergrendelt als jij dat bent vergeten? Of een camera in huis die je een berichtje op de smartphone stuurt als hij verdachte beweging waarneemt? En uiteraard die koelkast die melk bestelt als je het huidige pak bijna leeg is? Maar laten we bij het begin beginnen. Wat is het Internet of Things eigenlijk?

Momenteel is het zo dat het internet voor een groot deel bestaat uit door mensen bediende computers. Dat zal veranderen omdat steeds meer slimme apparaten worden aangesloten. Dat zal ertoe leiden dat er meer intelligente apparaten op internet actief zullen zijn (die met elkaar en ons communiceren) dan mensen. Verwacht wordt dat in 2020 al minstens 25 miljard apparaten actief zijn op het web, maar voorspellingen lopen op tot wel 50 tot 100 miljard.

Nu werkt het internet der dingen op verschillende manieren: via een Personal Area Network (Bluetooth), een Local Area Network (WiFi) en Wide Area Network (2G, 3G en 4G). Maar daaraan hebben we niet genoeg, want naast deze netwerken hebben we iets nodig dat én een grote afstand kan overbruggen én zeer zuinig werkt. Dat gat kan LoRa vullen.

LoRa komt erbij

LoRa staat voor Long Range Low Power. Via het LoRaWAN-netwerk (WAN is Wide Area Network) kunnen op regionaal, nationaal of globaal niveau apparaten aangestuurd worden. LoRa is een totaal nieuw netwerk. Je kunt er niet mee internetten, daarvoor is het veel te traag. Je verstuurt er geen MB’s mee, maar slechts enkele bytes, met een snelheid tot 50 kbit/s. Dat is niet veel, maar om sensoren te bedienen of apparaten aan of uit te zetten is weinig data nodig. Zie het LoRa-netwerk dan ook niet als een vervanger voor iets, maar complementair aan netwerken die er nu al zijn.

Wat gebeurt er in Nederland?

Langzaam maar zeker begint de aandacht voor het LoRa-netwerk er te komen. Zo bouwt KPN in Nederland een eigen variant, volgens het bedrijf gericht op de zakelijke markt. Dat draadloze netwerk wordt momenteel in Rotterdam en Den Haag getest, eind 2016 moet het in heel het land beschikbaar zijn. Naast KPN zijn ook kleinere partijen bezig met LoRa, zoals de Nederlandse initiatieven Draadloos Eindhoven en The Things Network.

In augustus van dit jaar startte The Things Network in Amsterdam met een dozijn antennes van elk 1200 dollar die dekking bieden in de hele stad. Daarna werd op Kickstarter succesvol een crowdfunding-actie gestart, waarbij mensen zenders en ontvangers konden kopen om het LoRa-netwerk ook elders de lucht in te krijgen. Met één zender van 200 euro konden backers een bereik van ongeveer vijf kilometer (tot wel 15 kilometer op het platteland) bewerkstelligen. Er kwam via Kickstarter bijna 3 ton binnen, van een kleine duizend mensen.

In Groningen en Drenthe zijn inmiddels al genoeg gateways aangeschaft om de hele provincie dekkend te maken. Verder zijn door het hele land al communities, waaronder in Amsterdam, Utrecht, Den haag, Friesland en Groningen, en ook in het buitenland timmert The Things Network aan de weg.

Een mooi idee van het initiatief is dat het een open source-project is. "Iedereen die het wil gebruiken, is vrij om dat te doen", zegt The Things Network-initiatiefnemer Wieke Giezeman. "Het netwerk is voor en door gebruikers." Dat betekent ook dat er geen abonnementskosten zijn voor gebruikers: het LoRa-netwerk is geheel gratis te gebruiken. Dat geldt overigens niet voor alle LoRa-netwerken. "Europese telefoonmaatschappijen zijn er ook mee bezig, maar zij steken er een hoop kapitaal in", zegt Giezeman. "Er komt een verdienmodel op dus daar zitten kosten aan."

Oplossing zoekt probleem

Omdat het een gloednieuw netwerk is, rijst er nog wel één vraag: wat gaan we ermee doen? "Toen het internet er kwam, wisten we ook niet dat er een Google, Facebook of Twitter zou ontstaan", zegt Giezeman. "We zijn nu in een stadium waarbij we nog niet helemaal weten wat je ermee kunt doen. We kijken nu al uit naar welke rare ideeën mensen komen om dit netwerk echt groot te gaan maken."

Wieke Giezeman, mede-oprichter van The Things Network.
Wieke Giezeman, mede-oprichter van The Things Network.

Waar het heen gaat is nog gissen, maar er zijn al toepassingen te noemen voor het netwerk. Denk bijvoorbeeld aan het aansturen van een thermostaat via LoRa. Daarnaast zou je LoRa kunnen gebruiken in slimme rookmelders, zodat je melding krijgt van een potentiële brand. Bijkomend voordeel voor apparaten met LoRa is dat het zo zuinig werkt, dat batterijen tot wel tien jaar meegaan. Dankzij LoRa kun je bijvoorbeeld ook van je vakantie-adres bepalen dat de lampen bij je thuis aanspringen en na een tijdje weer uitgaan, om potentiële inbrekers af te schrikken. Kortom: slimme oplossingen voor in huis.

Maar ook op andere gebieden zijn er mogelijkheden te bedenken. Voor locatie-gebaseerde toepassingen is LoRa perfect. Zo zou je kunnen bijhouden waar je fiets is gebleven of waar je kat uithangt dankzij sensoren in zijn halsband. Verder wordt het met LoRa mogelijk om straatverlichting te gaan plaatsen die pas aanspringt als je voorbij fietst. Op die manier wordt energie bespaard als er geen verkeer is én hoeft niemand door het donker naar huis.

Waar wachten we nog op?

LoRa komt eraan, maar is nog niet overal beschikbaar. Eerst worden er antennes geplaatst om het netwerk uit te rollen. In de toekomst kan LoRa naast thuis-toepassingen bijvoorbeeld ook interessant worden voor smartwatches en fitnesstrackers. Als die LoRa-ondersteuning krijgen, hoeven die apparaten niet meer constant verbonden te zijn met een smartphone om goed te werken.

De toekomst van LoRa is nog wat onzeker en daarom ook spannend. Het broeit, het komt. Er is een nieuw soort netwerk naast de bestaande netwerken. Eentje die in potentie een flinke impact kan gaan hebben op de ontwikkeling van de smarthome. Wij zijn benieuwd.

​Deze speciale editie van Bright Ideas wordt je aangeboden door Eneco.


Auteur

Rutger Otto (@RTGR89) houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.