Inhoudsopgave
    

Grand Gear: Powerwall
Tonie van Ringelestijn
door Tonie van Ringelestijn
leestijd: 6 min

Een overzicht van de beste nieuwe gadgets voor smarthomes, sinds kort te koop of binnenkort verkrijgbaar.


Tesla's thuisbatterij laat je zonnestroom opslaan

Met de Powerwall van Tesla kun je de energie van zonnepanelen thuis de hele dag door opslaan, zodat je de stroom later weer kunt gebruiken. Dat is handig, omdat je momenteel een lagere vergoeding krijgt als je meer energie levert aan het net dan dat je zelf gebruikt. Deze vorm van opslag van zelf opgewekte energie kan uiteindelijk een grote rol gaan spelen in de overgang naar een duurzamere energievoorziening. De Powerwall kost momenteel 3675 euro, zonder de kosten voor de installatie. Eneco is in Nederland de eerste leverancier van Tesla's thuisbatterij. De Powerwall is vanaf februari verkrijgbaar en is al te reserveren.

Google-router met simpele app-bediening

Google heeft nu ook een eigen router, OnHub, waarmee je makkelijk een wifi-verbinding kunt opzetten. De bediening van de router, die met elke provider kan werken, gaat via een app. Met zijn cilindervorm ziet hij er zo goed uit dat je deze router voor de verandering niet achter de bank of in de kast verstopt. Ook dat is direct al gunstig voor het verbeteren van het bereik van je wifi. De OnHub heeft 13 antennes en schakelt vanzelf naar het minst belaste wifi-kanaal. OnHub is te bestellen via Amazon en kost vanaf 199 dollar.

Verwarm je huis met een server

Nederlandse startup Nerdalize laat je je huis verwarmen met de warmte die servers genereren. Consumenten betalen vervolgens geen stroomkosten meer en Nerdalize verkoopt de computerkracht aan bedrijven en wetenschappelijke instellingen. Normaal gesproken produceren datacenters heel veel warmte, waardoor er zelfs veel energie nodig is voor het koelingsproces. Nerdalize voorkomt dat door de krachtige computers ontwikkelde warmte verloren gaat. De designradiator met ingebouwde server past bovendien prima in je interieur. Dit slimme Nederlandse idee trok al internationaal de aandacht. Eneco heeft onlangs een belang in de startup genomen.

Homey laat je pratend apparaten besturen

De Nederlandse gadget Homey laat je met spraakcommando’s allerlei domotica-apparaten aansturen. Door te praten tegen de Homey kun je bijvoorbeeld je tv, hifi-set en andere hardware bedienen. Homey werkt met zeven verschillende radiotechnologiën, waardoor er heel veel apparaten worden ondersteund. Bij Homey zit ook een app voor iPhone en Android waarmee je dingen in huis kunt besturen. Homey is eind januari 2016 verkrijgbaar en kost 299 euro.

Draadloze speakers met stoffen jasjes

De twee nieuwe draadloze speakers van de Deense fabrikant Libratone hebben verwisselbare stoffen bekleding in verschillende kleuren. Het ronde design van de Zipp en Zipp Mini biedt een geluidsweergave in 360 graden. De speakers laten je draadloos muziek streamen via onder meer Bluetooth, Spotify Connect en Apple's AirPlay. De Zipp-speakers zijn aan hun draaghendel makkelijk naar een andere kamer mee te nemen. Op de ingebouwde accu kunnen ze minstens 8 uur muziek afspelen zonder in het stopcontact te hoeven. De speakers bieden ook een multiroom-functie, voor streamen van muziek via wifi naar maximaal zes speakers tegelijk in verschillende kamers. Leuk voor bij een feestje. De Libratone Zipp kost 299 euro en de Mini-versie kost 249 euro. 

Nieuwe Apple TV 

Sinds kort is de vierde generatie Apple TV in ons land te koop. De tv-settopbox werkt met Apple's nieuwe tvOS-besturingssysteem met snelle, frisse interface en de mogelijkheid om apps en games te installeren uit de App Store. De meegeleverde afstandsbediening heeft onder meer een touchpaneel, waarmee je makkelijk door de menu's 'veegt'. De stembediening via Siri werkt nog niet in Nederland. De nieuwe Apple TV kost 179 euro (32GB) of 229 euro (64GB).

Slimme thermostaat Toon® als centrale hub in huis

Toon® van Eneco is niet alleen een slimme thermostaat, waarmee je meer inzicht in je energiegebruik krijgt. Je kunt er ook allerlei apparaten op afstand mee bedienen, via de Toon zelf aan de muur, of via de handige app voor smartphones en tablets. Zo bedien je met Toon je Philips Hue-lampen, slimme rookmelders en apparaten die zijn aangesloten op slimme stekkers. Met Toon kun je ook beter in de gaten houden hoeveel energie de apparaten in je huis verbruiken. Daardoor wordt het makkelijker om te gaan besparen. Toon is inclusief installatie beschikbaar voor 275 euro plus 3,50 euro per maand voor Eneco-klanten. Wie Toon zonder energiecontract bij Eneco koopt, betaalt maandelijks 4,95 euro om gebruik te kunnen maken van alle functionaliteiten.

Nadia test Toon van Eneco

 

​Deze speciale editie van Bright Ideas wordt je aangeboden door Eneco.

Auteur

Tonie van Ringelestijn (@tonie) was vanaf 1999 een van de eerste (en meest fanatieke) bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Hij werkte ook jarenlang voor kranten, persbureaus, tijdschriften, radio en tv. Sinds 1 januari 2014 is Tonie eindredacteur van Bright.nl en sinds 2015 ook van Bright Ideas.