Inhoudsopgave
    

Video vault: Jetpack en lichtkunst
Rutger Otto
door Rutger Otto
leestijd: 15 min

Eens in de maand verzamelen we de beste online video's voor je. Ben je meteen weer bij.

Cracked Screen is een korte film van zeven minuten die wordt verteld met een serie Snapchat-video's en -foto's. Het beeld is dan ook verticaal, wat de film prima kijkbaar maakt op een telefoon. Zo is hij ook opgenomen door filmmaker Trimaan Lamba met actrice Chantelle Levene. De vrouw in de film is pas afgestudeerd en op zoek naar een baan, maar halverwege de film gaat het mis en belandt ze in een Black Mirror-achtige nachtmerrie.

Als je nog geen jetpack wilde, dan wil je het na het kijken van deze video wel. Devin Graham maakt filmpjes van extreme sports en avontuur op YouTube en dat is dit keer niet anders. In spectaculair 4K met slow-motions en opgepoetste kleuren laat hij zien hoe het is om met een jetpack over een plas te vliegen. Dat apparaat bestaat en wordt gemaakt door JetPack Aviation. De making of vind je hier.

Welkom in de vrachtwagencultuur van Japan waarin chauffeurs een rijdende disco van hun voertuig maken. Deze niche-cultuur heet dekotora, wat staat voor gedecoreerde truck, en kost chauffeurs bakken met geld, maar daar zitten ze niet mee. "De waarde van dekotora draait niet om geld, het is spiritueler", zegt één van de eigenaren van zo'n vrachtwagen in de video. Vergaap je aan de meest uitbundige creaties en knipperlampjes waar veel kermisattracties jaloers op zouden zijn.

De manier waarop bouwen uit de grond gestampt worden, kan een stuk efficiënter en schoner. Dat vindt althans het bedrijf Binishells uit Los Angeles. Het bouwt naar eigen zeggen voor de helft goedkoper en drie keer sneller dan traditionele methodes. Daarnaast wordt er minder materiaal verspild. Het bedrijf bouwt geen blokkerige gebouwen, maar een soort uitvergrote Hobbit-gebouwen met meer rondingen. Is het een oplossing voor sloppenwijken?

Heb je er ooit bij stilgestaan hoe belangrijk een lichtshow kan zijn tijdens een concert? In deze korte video vertelt het Londense United Visual Artists hierover terwijl ze hun werk voor de band Massive Attack tonen. De kunst- en ontwerpgroep onderzoeken niet alleen wat de visuele aspecten zijn, maar ook wat voor effect het op het publiek kan hebben. Netflix-serie Abstract heeft overigens een gave aflevering over een stagedesigner.

Het Russische bedrijf Apis Cor vond dat het bouwen van een huis wel iets sneller kon. Daarom besloten ze er één te 3D-printen. In totaal waren ze er binnen een dag mee klaar en toen stond er een huis van 37 vierkante meter. De muren werden met betonmengsel 'geprint' en de totale kosten waren omgerekend zo'n 9600 euro. Het is nauwelijks te geloven, maar het bewijs zie je in de video.

Auteur

Rutger Otto (@RTGR89) houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.