Inhoudsopgave
    

Video vault: de geschiedenis van selfies
Rutger Otto
door Rutger Otto
leestijd: 19 min

Eens in de maand verzamelen we de beste online video's voor je. Ben je meteen weer bij.

Waar komt de selfie eigenlijk vandaan? Dat wordt onderzocht in 'The Art History of the Selfie'. In het video-essay van acht minuten zie je hoe selfies door de jaren heen werden genomen in de kunstwereld. Dat levert niet alleen prachtige foto’s op die je wellicht niet eerder hebt gezien, maar ook een stukje inzicht in wat heeft geleid tot onze selfiecultuur.

In deze korte film worden drie millennials gevolgd in het jaar 2054. Hoe kijken ze terug op hun jeugd, het opgroeien met technologie en wat is er gebeurd na de 'jaren van informatie' en de crash daarvan. Mooi gemaakte video die het bekijken echt even waard is.

Finding Dory draait sinds kort in de bioscoop en dat is Pixar’s zeventiende film in 30 jaar. Om dat te vieren heeft Burger Fiction een video gemaakt met momenten uit bekende en minder bekende Pixar-films. Inmiddels staat de naam Pixar gelijk aan het beste wat op animatiegebied mogelijk is, niet alleen qua techniek, ook qua verhaalvertelling. In ruim 14 minuten zie je de evolutie van Pixar’s animatie, wat ooit begon met (inmiddels verouderde) films over een poppetje en een bij, een lamp en wat speelgoed.

Ruim drie jaar heeft YouTuber 'Shadowman' gedaan over het maken van een bizar bouwwerk van Knex, dat balletjes van a naar b brengt. In het bouwwerk zijn allerlei Knex-poppetjes te vinden, waarmee de maker het een 'fabrieksthema' wilde geven. In totaal kan een balletje 17 paden afleggen, die je in deze video bekijkt. Wat een werk...

In Italië tussen Trento en Venetië ligt het pretpark Ai Pioppi. Totaal niet te vergelijken met de grote pretparken in de wereld, want dit park werd in veertig jaar zelfstandig gebouwd door een man genaamd Bruno. Het park wordt helemaal zonder elektriciteit gerund, de attracties werken met zwaartekracht of eigen energie.  Er is bijvoorbeeld een tredmolen meters in de lucht, waar je jezelf vooruit trapt. Verder zijn er onder meer schommels en glijbanen. Het YouTube-kanaal Great Big Story maakte deze korte video over het park, eerder maakte Fabrica al een langer filmpje.

Hoewel tientallen nummers hebben gemaakt en in 2010 nog in Amsterdam stonden, kun je zeggen dat de band Gorillaz eigenlijk niet bestaat. Het is een virtuele band met vier geanimeerde personages - alle vier sprekende karakters, getekend door Jamie Hewlett. De stem van zanger '2D' komt van Damon Albarn (Blur), maar is onlosmakelijk met zijn getekende personage verbonden. In deze video zie je hoe Gorillaz zijn bestaan als virtuele band gebruikte om grenzen te overschrijden en genres in elkaar op te laten gaan.

Lego heeft een nieuwe set uitgebracht: de Porsche 911 GT3 RS Technic waarmee je een auto van Porsche op schaal nabouwt. Iets voor autofreaks, Lego-fans en mensen met een dikke portemonnee, want de auto kost 329,99 euro. Heb je geen zin om zoveel geld te betalen en 2704 stenen in elkaar te zetten, dan kun je ook gewoon deze video bekijken. De bouw van de auto is versneld afgespeeld en het levert gek genoeg best een verslavend filmpje op.

Auteur

Rutger Otto (@RTGR89) houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.