Inhoudsopgave
    

De mini-jack is dood, en dat maakt niks uit
Floris Poort
door Floris Poort
leestijd: 6 min

Apple komt dit najaar waarschijnlijk met de eerste iPhone zonder standaard koptelefoonaansluiting. En dat is eigenlijk helemaal niet zo'n groot probleem.

De geruchten zijn al maandenlang zo hardnekkig dat het bijna niet anders kan: de iPhone heeft in het vervolg geen koptelefoonaansluiting meer. Hoewel de volgende iPhone er waarschijnlijk grotendeels hetzelfde uitziet als de iPhone 6 en 6S, heeft het toestel dan enkel een Lightning-aansluiting om snoertjes in te steken.

Er valt een hoop in te brengen tegen dat plan. Vooral: wat moet je met je huidige koptelefoon? Hoe sluit je je iPhone straks aan op de speakers van je auto, of als je op een feestje bent? De mini-jack is misschien wel de meestgebruikte en toegankelijke aansluiting ter wereld, en al decennia in gebruik. Waarom zou je er ooit vanaf stappen, en waarom nu?

Het meest simpele antwoord daarop is: omdat het einde van de koptelefooningang is aangebroken. De recent verschenen Moto Z heeft bijvoorbeeld ook al geen koptelefooningang, enkel USB C. Ondertussen worden bluetooth-koptelefoons steeds goedkoper en kwalitatief beter. Bovendien maken verschillende fabrikanten als Philips en JBL al Lightning-koptelefoons.

Steeds meer draadloos

Als Apple inderdaad een iPhone zonder mini-jack op de markt brengt, wordt het voor koptelefoonmakers nog veel aantrekkelijker om te gaan innoveren. Dat hebben we eerder gezien toen Apple met de iPhone 5 van de grote 30-pinsaansluiting afstapte. Ook toen was er lichte paniek en verontwaardiging, de verwachting dat we voor docks en accessoires met onhandige adapters moesten gaan werken. Maar in plaats van dat er een grote markt voor nieuwe Lightning-speakerdocks kwam, bloeide de verkoop van bluetooth-speakers.

Hetzelfde gebeurt straks met de markt voor bluetooth-koptelefoons, die al jaren groeit. Zo onderzocht marktanalist NPD dat terwijl het aantal verkochte koptelefoons tussen 2014 en 2015 met 18 procent toenam, het aantal verkochte bluetooth-koptelefoons daarbij verdubbelde. We gaan uit eigen beweging dus al steeds meer voor draadloze koptelefoons.

Belangrijk, want één van de Apple-mantra’s is ‘skate to where the puck is going’. Apple blijft niet koketteren met aansluitingen die op hun retour zijn, nooit gedaan ook. Apple schrapt zulke aansluitingen zo snel mogelijk, zelfs als er nog wat voor te zeggen is. Neem ethernet: nog steeds sneller dan wifi, maar er kwam een punt waarop wifi snel en alomtegenwoordig genoeg was om de ethernet-aansluiting uit MacBooks te schrappen. Wie het nog nodig heeft kan een adapter gebruiken, en dat zal bij de iPhone niet anders zijn.

Goed genoeg

Want ook koptelefoons met een draad hebben absoluut voordelen ten opzichte van draadloze modellen. Zo is de geluidskwaliteit beter en hoef je ze nooit op te laden. Maar de geluidskwaliteit en batterijduur van draadloze koptelefoons zijn ondertussen goed genoeg. En dat is al jarenlang reden genoeg voor een technologie om populair te worden, gepaard met wat voordelen die de voorloper niet had.

Enkele voorbeelden: mp3; mindere geluidskwaliteit dan de cd die eraan voorafging, maar goed genoeg en bovendien veel makkelijker uit te wisselen en onderweg te luisteren. Of WhatsApp; sms is nog steeds de meest betrouwbare manier om iemand een berichtje te sturen maar een WhatsAppje is gratis en kan plaatjes en video bevatten.

Dat maakt draadloze koptelefoons dan ook de echte reden dat Apple de mini-jack aan de wilgen hangt. Een aansluiting die rond 1880 werd bedacht om schakelborden van de eerste telefoons te bedienen en in de jaren ’60/’70 van de vorige eeuw kromp naar het formaat dat de meeste mensen kennen, heeft zijn beste tijd gehad. Maar nog meer dan dat: het snoer heeft zijn beste tijd gehad.

Toekomstvisie en ergernis

Natuurlijk: er zitten straks Lightning-oordopjes in het doosje van de nieuwe iPhone. Maar wie een koptelefoon van betere kwaliteit wil kan dan twee dingen doen: een Lightning-koptelefoon kopen die je alleen in je iPhone en iPad kwijt kan, of een goeie bluetooth-koptelefoon die je kan gebruiken met zowel je iPhone, als je Android-tablet als je Windows-pc. Dat maakt van Lightning straks de keuze voor de fijnproever: geluidskwaliteit boven het gemak van draadloos.

En toch krijgen we te maken met een overstapperiode. Een tijdje waarin sommigen moeten hannesen met adaptertjes, of moeten wennen aan het regelmatig opladen van hun nieuwe bluetooth-koptelefoon. Gedoe in de auto, gerommel in het vliegtuig, veel zuchten en vloeken. En dat is prima. Zoals ontwerper Neven Mrgan het pakkend samenvat: “Het verwijderen van de koptelefoonaansluiting van de iPhone is een prima langetermijndoel. Klagen over de ergernissen op korte termijn is ook prima. Die dingen kunnen samengaan.”

Over een paar jaar zien we het schrappen van de koptelefoonaansluiting als een compleet non-issue. Een storm in een glas water. Draadloos heeft de toekomst en aansluitingen die nutteloos beginnen te worden leggen bij Apple gemiddeld vijftien jaar na hun intrede het loodje, bracht The Verge in kaart. Wat dat betreft is de koptelefoonaansluiting tot nu toe eigenlijk nog mooi weggekomen. Nog even en we lachen erom dat hele volksstammen een snoer van hun hoofd naar hun broekzak lieten lopen.

Auteur

Floris Poort (@florispoort) begon twee jaar geleden als stagiair bij Bright. Hij bleef hangen en is inmiddels redacteur. Blogt vrijwel dagelijks op Bright.nl en bij Nu.nl. Houdt van alles met een batterij erin of stekker eraan.