Inhoudsopgave
    

Video Vault: VR-dystopie en Star Wars-museum
Rutger Otto
door Rutger Otto
leestijd: 23 min

Eens in de maand verzamelen we de beste internetvideo’s voor je. Ben je meteen weer bij.

De korte film Uncanny Valley schetst een surrealistisch beeld van de toekomst. Je wordt een wereld voorgeschoteld die helemaal kapot is, omdat virtual reality onze levens domineert. Alsof het een soort drug is. Geinig: de VR-gebruikers in Uncanny Valley betreden een alternatieve wereld door een neusring te dragen. Het slot is erg duister.

Steve Sansweet heeft misschien wel de grootste collectie Star Wars-merchandise en -kunst ter wereld. Dit non-profit Star Wars-museum staat in Petaluma, Californië. Sansweet geeft je een korte rondleiding in deze video. 

Hoe ver durf jij te gaan voor de perfecte foto? In deze korte documentaire van The New York Times volgen we UrbExers, kort voor urban explorers. Deze jongens beklimmen daken, lopen langs metrorails en staan regelmatig aan de rand van de afgrond. Met andere woorden: zij komen waar anderen niet komen, vaak op verboden plekken, met gevaar voor eigen leven.

Het jaar loopt weer ten einde en ook in 2015 zijn weer prachtige films de revue gepasseerd. Het YouTube-kanaal JoBlo heeft een fijne supercut gemaakt van de beste trailers die dit jaar zijn verschenen.

In The Clock of the Long Now leer je Danny Hillis en zijn team van uitvinders, futurologen en engineers kennen. Samen bouwen ze The 10,000 Year Clock, een enorme klok die, zoals de naam suggereert, tienduizend jaar moet meegaan. Hij wordt gebouwd in een berg in West Texas. Mooie korte video over toekomstdenken.

"Reclamefilmpjes? Op de ramen?!" Otis Johnson weet niet wat hij ziet als hij na 44 jaar uit de gevangenis komt. Als 25-jarige man werd hij achter de tralies gezet, nu is hij 69 jaar en loopt hij door het hartje van New York. De techniek heeft niet stilgestaan en hij kijkt zijn ogen uit. Het eerste wat hem opviel: "Dat iedereen tegen zichzelf lijkt te lopen praten op straat."

Bill Gates maakte deze week bekend dat hij twee miljard dollar heeft gestoken in onderzoek naar alternatieve energie. "Er is een wonder in energie nodig", aldus de techlegende. Klimaatverandering is een probleem en daar zijn oplossingen voor nodig. Gates licht er enkele van uit in dit filmpje van The Atlantic.

Auteur

Rutger Otto (@RTGR89) houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.