Inhoudsopgave
    

GitLab: startup van 5 miljoen aan de gracht
Bram van Dijk
door Bram van Dijk
leestijd: 7 min

GitLab is een van de snelst groeiende startups van Nederland. Bram kreeg een rondleiding bij de 'Google Docs voor programmeurs'. Hoe taai dat wellicht klinkt, het bruist aan alle kanten.

"Ben jij Bram?" vraagt Sylvia, terwijl ik lichtelijk ontheemd een woonkamer binnenstap van een herenpand aan de Amsterdamse grachtengordel. "Het ruikt hier een beetje sterk, maar we zijn boven bier aan het brouwen." Langs de muur zitten aan lange tafels jongens naar hun computer gebogen. "Ik laat je het bier zien, kom mee." De wondere wereld van GitLab ontvouwt zich.

De trap op; boven zitten nog meer jongens. En vooruit, hier en daar een meisje. De programmeurs die geen bier aan het brouwen zijn, zitten achter eettafels of andersoortige geïmproviseerde bureau's. De werkplekken zijn niet groter dan de breedte van de schouders. Als er maar een laptop op past, is de gedachte. Niemand lijkt zich eraan te storen.

Het is een waanzinnig pand van vijf verdiepingen, met de steile houten wenteltrap als middelpunt. Bij het tellen van de treden raak ik de tel kwijt. Sylvia ziet mijn verbazing. "Mooi is het hier, hè? Gevonden op Airbnb. Veel van onze werknemers slapen hier ook."

Zeg maar Sid

Sylvia brengt me naar de bovenste verdieping, de CEO zit al klaar. Er lopen vandaag zo'n 25 mensen rond in dit grachtenpand, betiteld als 'het lab'. Dat kan morgen de helft zijn, of het dubbele, vertelt de CEO en medeoprichter Sytse Sijbrandij me. Ik heb mijn laptop op de begane grond laten staan, dus ren op en neer en begin bekaf aan het interview. Als ik wil mag ik hem Sid noemen, zoals de niet-Nederlanders doen en hij in zijn e-mailnaam 'tussen haakjes' heeft staan.

"We hebben nu zo'n 30 medewerkers. Maar zij werken overal op de wereld." Dit lab is slechts hun huis voor twee weken, daarna doeken ze weer op. "Zo'n twee keer per jaar hebben we zo'n tijdelijke locatie. Een andere samenwerkingsplek is ons kantoor in San Francisco." Maar als GitLab-medewerker mag je zitten waar je wil. Dus bovenkleding vereist, de rest valt buiten het kader van de webcam.

100.000 bedrijven

In de basis is GitLab een soort Google Docs, maar dan voor programmeurs. Het geeft hen de mogelijkheid om samen aan code te schrijven. Het bevat versiebeheer, backups en controlefuncties.

"Je zit elkaar niet in de weg," zegt Job van der Voort (die je gewoon Job mag noemen), product manager van GitLab. Online niet, maar ook fysiek niet. "Zelfs als je in dezelfde ruimte zit, is het handig als je via GitLab werkt."

De software wordt elke maand geüpdatet. Suggesties voor deze updates worden ook op GitLab geplaatst, waarna iedereen wordt uitgenodigd om mee te denken. Job: "Voor ontwikkelaars is dat als een sudoku oplossen. Ze doen het voor de lol."

Het gebruik is gratis, voor individuen èn bedrijven. Geld verdient GitLab met de Enterprise Edition, waar bedrijven iets meer mogelijkheden krijgen zoals het toevoegen van bevoegdheden en rollen. "Dat is vooral handig voor bedrijven groter dan 100 medewerkers." Zij betalen 49 dollar per gebruiker per jaar.

Al meer dan 100.000 organisaties werken met de tool, waaronder NASA, Alibaba, SpaceX, CERN en O'Reilly. Deze bedrijven droppen coderingsvraagstukken op het platform en vragen de community om mee te denken en mee te schrijven. Transparantie is het toverwoord.

GitLab versus GitHub

Het in Nederland gestarte GitLab is niet de enige die een gooi doet naar de Google-Docs-voor-programmeurs-titel. Grote broer GitHub (haal ze niet door elkaar) werd in juni gevalideerd op 2 miljard dollar, na een investeringsronde van 200 miljoen dollar.

Daarbij is de ruim 5 miljoen dollar investeringsgeld dat GitLab afgelopen jaar ophaalde een splinter. Kijk je naar de volgers op Twitter, dan zie je een soortgelijk contrast: 740 duizend voor Hub, 21 duizend voor Lab. Maar qua gebruikersaantallen doen de twee niet veel voor elkaar onder, aldus Sytse. “Zij hebben veel meer medewerkers, maar wij hebben 800 contributors.” Zie het als een soort vrijwilligers die de software verbeteren, met als beloning dat ze er zelf gebruik van kunnen maken.

Even de feiten: wie was er eerder? “GitHub begon in 2007, wij in 2011.” Is dit niet gewoon een idee-diefstal? “Zeker niet, GitLab is begonnen uit onvrede over de platformen die er toentertijd op de markt waren.” Is het haat en nijd tussen Hub en Lab? “In het begin waren wij vooral geïnspireerd door GitHub. Maar nu is er duidelijk sprake van wederzijdse inspiratie.” Dus GitHub kan prima blijven bestaan als GitLab een opmars maakt? Sytse denkt even na en weegt zijn woorden. “Wij willen het liefst dat alle bedrijven op GitLab komen.” Laatste acte van het kruisverhoor: wie is er beter? “Vergelijk ons met Linux. Onze flexibiliteit is veel groter.”

Handen zijn er om geschud te worden

We lopen de trap weer af. De zure lucht van het bierbrouwen heeft plaatsgemaakt voor citroengeur. Of het een lentebok gaat worden, of dat het de geur van de cake is die op tafel staat, wordt me niet duidelijk. Ik deel nog wat handschuddingen uit en ben niet de enige. Job: “Veel mensen waar we al maanden mee werken, zie ik vandaag voor het eerst echt. Vooral de lengte van een persoon is een raadsel als je alleen videobelt.”

Eenmaal buiten blijf ik voor de deur staan en kijk naar deze bizarre plek, waar de gordijnen dicht zijn en een klimop de voordeur aan het overnemen is. Gek dat zoiets super nerdy en voor velen onbegrijpelijk als een programmeerplatform zo’n energie heeft. Dat kan wel eens iets worden met die jongens in dat herenhuis.

Auteur

Bram van Dijk (@ikbenbrampuntnl) blogt sinds 2011 voor Bright, voornamelijk over de overlap van kunst, cultuur en media met technologie. Ook houdt hij zich bezig met vinden en beschrijven van mooie spullen voor in de Bright Store. Daarnaast is hij uitbater van het kleinste theater van Amsterdam: het Torpedo Theater.