Inhoudsopgave
    

Startup Scene III: #fail
Jody van den Tillaart
door Jody van den Tillaart
leestijd: 4 min

Na accelerators, bootcamps en de perfect match met de investeerder van je dromen ben je er nog niet. Wanneer is een startup een succes? En wat als je mislukt, is dat erg? Of is de angst om te mislukken vooral erg Nederlands? Over het belang van falen.

Niet voor niks zegt Burton Lee dat alleen ondernemersschap niet genoeg is. Serial entrepreneurship is de sleutel naar succes. Hij doceert aan Stanford University een vak dat ondernemerschap in Europa vergelijkt met dat in de Verenigde Staten. Op veel belangrijke punten komt Europa niet goed uit die vergelijking.

Dit is de Euro-entrepreneur:

- We zijn veel voorzichtiger als het gaat om risico en falen;
- We hebben een andere houding als het gaat om de scheiding werk-privé;
- We zijn sceptischer;
- We zijn niet zo open als de VS en niet zo goed in informatie delen;
- We laten ons te veel leiden door wat de regering doet en faciliteert. 

Lee heeft het nog niet eens over de beschikbaarheid van geld, netwerken en infrastructuren om een klein bedrijf groot te maken. Hij stelt dat Europa veel goede wetenschappers en ingenieurs heeft, maar we blijven te veel hangen in het perfect maken van een product, nog voor we echt weten of er in de markt behoefte aan is. Sommige startups besteden jaren aan perfectioneren en mislukken daarna alsnog grandioos als blijkt dat geen hond het product wil kopen. Nee, als je het witl doen volgens de filosofie van Lee, dan knutsel je bij wijze van spreken een prototype van wc-rollen in elkaar, gooi je het idee op Kickstarter en kijk je of je het kunt verkopen. Het bespaart een hoop tijd en moeite als je al eerder in het traject mislukt. Bovendien kun je dan sneller door naar het volgende avontuur, als een echte serial entrepreneur.

Achtbaanritje

Toch zijn echt lang niet alle Europese en Nederlandse startups zo defensief. Er zitten ook dromers bij, risiconemers, mensen die groots durven te denken. En ja, dan kun je dus ook mislukken. Een mooi voorbeeld daarvan is Gidsy, van de broers Floris en Edial Dekker. Zij bedachten een community van enthousiaste gidsen die toffe dingen organiseren voor bezoekers van hun stad. "Voor mij was Gidsy een succes als we de Airbnb van de activiteiten waren geworden", zegt Floris Dekker terugkijkend op het achtbaanritje dat zijn startup was. "We kwamen niet in de buurt, dus ja, ik vind dat we zijn mislukt."

Alles zat de broers mee: 1,2 miljoen euro van Ashton Kutcher, startup van het jaar, een mooi kantoor in Berlijn, snelle uitbreiding. In 2013 gingen ze op in het grotere GetYourGuide, dat hetzelfde doet, maar dan met professionele activiteitenorganisatoren. Documentairemaker Frans Bromet volgde de mannen en legde het allemaal vast in de docu Veelbelovend!.

Beeld: Luis Mendo

Waar ging het mis? "Ik denk dat we te snel zijn gegroeid, nog voor we helder hadden hoe we in één stad een succes konden worden", zegt Floris. In die zin stond het geld dat ze hadden opgehaald hen juist in de weg, denkt hij. "We hadden te snel te veel geld, terwijl we nog niet klaar waren om zo te groeien. Maar als je er middenin zit, dan is het moeilijk te zien wanneer het goede moment daar is. Dan wil je door, terwijl het altijd langer duurt dan je vooraf had gehoopt."

Nee, als Floris het over mocht doen, dan had hij het juist langzamer gedaan. Stad voor stad uitbreiden, eerst een paar successen boeken. Daarmee zijn de broers dus bepaald geen typische Euro-entrepreneurs zoals Burton Lee ze schetst. "Ik denk ook dat over een jaar of twee, drie, de activiteitenmarkt veel groter zal zijn. Dan was de slagingskans ook een stuk groter geweest."

Pijnlijk

"Het was een pijnlijk moment toen duidelijk werd dat we het niet gingen halen. Er was veel stress in het team. Ik vond het pijnlijk dat mensen in je geloven en dat je ze dan in de steek laat. De mensen uit onze community die opgingen in GetYourGuide. Andermans geld waarmee je verantwoord wil ondernemen. Je werknemers, we hadden er toen dertien", somt Floris op. "Toen duidelijk werd waar het heen ging, hebben we geprobeerd om het voor iedereen zo goed en zo kwaad als het kon op te lossen. We hebben niet geprobeerd om er zo veel mogelijk geld uit te halen, maar onze collega's hebben gelukkig geen salarisstrookje overgeslagen omdat ze bij GetYourGuide aan de slag konden. Inmiddels is iedereen van Gidsy er weer weg. Ze zijn allemaal goed terecht gekomen."

Floris zelf ook. Hij zit met zijn Canadese vrouw in New York en wacht op zijn visum. Dan kan hij aan de slag bij 'een van de grote bedrijven'. "Je leert evenveel van falen als van slagen. Het gaat erom dat je het probeert. Een startup is een experiment: wat heeft het voor zin om het iemand te ontraden? Als negentig procent het niet haalt, heb je vaak gelijk als je zegt dat het toch wel zal mislukken. Het gaat om de tien procent die het wel haalt, startups die de wereld veranderen."

Lees ook Startup Scene deel I en deel II.

Auteur

Jody van den Tillaart (@jvandentillaart) blogt als freelancer voor Bright over technieuws in het algemeen en startups in het bijzonder. Ze houdt van de verwondering en het enthousiasme die de techindustrie opwekt en interesseert zich voor de sociaal-maatschappelijke consequenties. Woont met vriend, fluffy kater en twee dochters in Eindhoven, de zuidelijke hotspot voor hightech en startups.