Inhoudsopgave
    

iMacOS
Erwin van der Zande
door Erwin van der Zande
leestijd: 5 min

Het is lekker fietsen als je wind mee hebt maar Apple is met een onvervalste meesterzet bezig. Door een verregaande integratie van mobiel en de computer wordt Apple's ecosysteem alsmaar aantrekkelijker.

Afgelopen maandag kondigde Apple op zijn conferentie voor ontwikkelaars de nieuwe versies aan van zijn mobiele en computerplatform, respectievelijk iOS 8 en OS X Yosemite geheten. Een sloot aan nieuwe features, verbeteringen en tools voor ontwikkelaars kwam voorbij. Op het eerste oog betreft het vooral verfijningen. De grote stappen zijn al eerder gezet, zoals de complete restyling van iOS en het gratis maken van OS X, die beide vorig jaar plaatsvonden. Schijn bedriegt echter.

Apple noemt de nieuwe versie van iOS, zijn belangrijkste platform, zelf de "grootste release sinds de opening van de App Store". Die dateert nota bene van 2008 en werd geïntroduceerd bij iOS 2.0.1. Nu strooit het bedrijf graag met superlatieven, maar het kan in dit geval best wel eens gelijk krijgen.

Voer voor fanboys

Een paar sleutelfeatures van iOS 8 werd afgelopen week door techblogs weggezet als kopieën van features die op de grote concurrent Android van Google al veel langer beschikbaar zijn, zoals de toevoeging van widgets in het notificatiecentrum. Notificaties waren überhaupt een Android-vinding. Het invoeren van QuickType en het toestaan van alternatieve soft keyboards in iOS 8, is eveneens van Android afgekeken.

Is allemaal waar, maar die discussie lijkt louter nog voer voor fanboys. De titanenstrijd tussen iOS en Android, of tussen Apple en Google beter gezegd, gaat niet meer alleen om iOS en Android.

Yosemite National Park in Californië staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst en ontvangt jaarlijks meer dan 3,5 miljoen bezoekers. Beeld: Wikimedia
Yosemite National Park in Californië staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst en ontvangt jaarlijks meer dan 3,5 miljoen bezoekers.

Je kunt het aflezen aan OS X, dat in zekere zin is uitgegroeid tot een extra feature van iOS. Dat proces begon in 2011 toen Apple een eerste aanzet deed om het gillende succes van zijn iPhone en iPad te vertalen naar OS X met de komst van Lion (versie 10.7). Het wilde al die miljoenen mensen die via de iPhone en iPad in aanraking kwamen met Apple een soepele overgang bieden naar zijn computers opdat ze ook die apparaten zouden overwegen. Mountain Lion (10.8) ging weer een stapje verder en introduceerde bijvoorbeeld het notificatiecentrum van iOS op de computer. In Mavericks (10.9) doken diverse iOS-apps op. Het nieuwe Yosemite trekt het uiterlijk van OS X meer naar iOS toe met een platter design.

Integratie van hard- en software, dat is waar Apple al jaren prat op gaat. Het heeft daartoe de afgelopen jaren diverse stappen gezet, maar geen zo groot als de komst van iOS 8 en Yosemite. Exemplarisch is de AirDrop-functie. Deze stelt je in staat om tussen twee Macs of twee iPhones draadloos en eenvoudig bestanden te delen, zonder die te hoeven mailen of op een externe schijf te zetten. Best een aardige functie maar hij werkte niet tussen een OS X-apparaat en een iOS-apparaat. Van je MacBook even snel iets naar je iPhone sturen was er niet bij. Onbegrijpelijk. Met de komst van iOS 8 en Yosemite kan dat dadelijk wel.

Continuity

Maar de integratie gaat veel verder. Apple introduceert onder de noemer Continuity diverse features die iOS en OS X beter op elkaar laten aansluiten. Handoff laat je kinderlijk eenvoudig op een Mac verder werken aan een mailtje waaraan je op je iPhone was begonnen. En vice versa. Daarnaast kun je op je Mac of iPad telefoontjes aannemen die op je iPhone binnenkomen en in Berichten zie je dadelijk naast iMessages ook je sms- en mms-berichten. Heb je geen wifi in de buurt maar wil je met je MacBook online, dan ziet hij door Instant Hotspot je iPhone automatisch en hoef je niet langer handmatig in de weer in je instellingen. En dan is er nog iCloud als glijmiddel tussen mobiel en computer: sla al je bestanden op in de iCloud Drive zodat je er vanaf elk apparaat eenvoudig bij kan. Al je foto's worden er in geval bewaard met iCloud Photo Library. (Saillant detail: iCloud Drive zal ook beschikbaar zijn voor Windows, maar niet voor Android.)

Beeld: Wikimedia

Met name Handoff is briljant. Ik vind het al prettig dat Netflix bijhoudt waar ik was in een film of serie, zodat ik op een ander apparaat precies daar verder kan kijken. Apple past dat idee met Handoff toe op mailen, browsen, documentbewerking, navigeren, agendabeheer, contacten en berichten. Als ik wel eens met mensen klets over wat computers in de toekomst zouden moeten kunnen, dan komt deze uitwisselbaarheid tussen apparaten altijd voorbij.

Apple neemt met iOS 8 en Yosemite een voorschot op de integratie van platforms. Het neemt daarmee ook afstand van zijn naaste concurrentie. Google heeft naast Android het computerplatform ChromeOS, maar dat is nog onderontwikkeld en wordt amper gebruikt. Microsoft is op computers nog steeds heer en meester, maar staat mobiel zwak. De populariteit van Windows staat Microsoft in zekere zin zelfs in de weg. Windows 8 was een aardige eerste zet om beide werelden te combineren. Maar het was veel gebruikers een brug te ver; ze eisten de start-knop terug. Veelzeggend.

Wijlen Steve Jobs sprak na het succes van de iPad over het "post-pc tijdperk". Tim Cook opent nu met Apple de deur van het "post-platform tijdperk", waarin alles eindelijk samenkomt. De computer, je mobiel en dadelijk natuurlijk ook je tv.

Verdomd, gaat die mysterieuze Apple iTV er toch nog komen.

Auteur

Erwin van der Zande (@evdz) is de bedenker en hoofdredacteur van Bright. Hij heeft een zwak voor tech en een neus voor trends. Hij woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.