Inhoudsopgave
    

Waarom het WK 2022 naar Japan moet
Floris Poort
door Floris Poort
leestijd: 6 min

De positie van FIFA-führer Sepp Blatter wankelt. Waarmee ook de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar in gevaar komt. Goed nieuws want dan kan het alsnog in Japan worden gehouden. Voetballende hologrammen!

Eigenlijk keek niemand er in december 2010 van op toen Qatar geselecteerd werd om het wereldkampioenschap voetbal van 2022 te organiseren. De andere gegadigden waren Australië, Japan, Zuid-Korea en de VS. Stuk voor stuk geschikte landen met eerlijke arbeidsvoorwaarden, integere rechters en weinig verhalen over omkoping. Maar de FIFA is beter gewend. Die komen graag een land binnengewalst, zoals vier jaar geleden in Zuid-Afrika of dit jaar in Brazilië.

Eenmaal geland zuigen ze zich als een parasiet vast en verleiden ze overheden geld dat ze niet hebben uit te geven aan megalomane voetbalstadions. De arme bevolking van Zuid-Afrika heeft geen hol aan het WK gehad. Die van Brazilië blijft ook met lege handen achter als 'non-profitorganisatie' FIFA er half juli met de poet vandoor gaat, zonder ook maar een cent belasting af te dragen.

Bier en onrecht

De Fédération Internationale de Football Association lacht zich helemaal kapot, want niet alleen krijgt het volwassen regeringen van grote landen zo ver om de wet voor hen aan te passen, FIFA mag zelfs voor eigen rechter spelen. Dat zagen we in 2010 met het incident rondom de Bavaria-jurkjes. Als het aan de FIFA had gelegen waren de meisjes in die jurkjes tien jaar achter de tralies gegaan voor het naaien van een sponsor, namelijk biermerk Budweiser. FIFA had daarvoor zelfs zijn eigen rechtbank ingericht, die snelrecht rapper toepaste dan ze op het hele Afrikaanse continent ooit hadden meegemaakt.

Primeur tijdens het WK in Brazilië: doellijntechnologie. De bal is óf binnen óf niet. Geen twijfel mogelijk.
Primeur tijdens het WK in Brazilië: doellijntechnologie. De bal is óf binnen óf niet. Geen twijfel mogelijk.

In Brazilië gaat die voorliefde voor biermerken en onrecht vrolijk verder. Het Zuid-Amerikaanse land was eindelijk zo ver dat het de consumptie van alcohol in voetbalstadions had afgeschaft. Het moet immers gezellig blijven en uiteindelijk draait het om de sport. Niet volgens sportorganisatie FIFA, die alleen maar neer wilde strijken als de wet geschrapt zou worden. Zo gezegd, zo gedaan. Als Sepp Blatter voor de deur staat vinden landen tussen de kussens van de bank plots miljoenen, terwijl de grondwet tussen diezelfde kussens verloren raakt.

Achterlijkheid in het kwadraat

Die achterlijkheid rondom de FIFA is er al langer; de voetbalminnende wereld accepteert de misstanden zoals Italianen de maffia tolereren. Maar recent is er iets veranderd en dat komt allemaal door Qatar. Alle voorgaande belachelijkheid valt namelijk in het niet bij hoe oliedom werkelijk alles rondom het WK van 2022 in Qatar nu al is. Om te beginnen is het helemaal niet gezellig om naar Qatar te gaan als je vrouw bent, of homoseksueel. Dan zijn er namelijk voorschriften waar je je aan moet houden omdat je anders in overtreding bent. De FIFA is alvast een voorlichtingscampagne begonnen om WK2022-toeristen te vertellen wat ze wel en niet aan moeten doen als ze in Qatar over straat lopen.

Wat überhaupt niet aan te raden is in de zomer, aangezien het in Qatar dan makkelijk 50 graden kan worden. Vrij nadelig weer voor een lekkere pot voetbal, vindt ook Blatter. Die gaf onlangs toe dat Qatar misschien niet de slimste keus was. Daarbij kwam toen niet eens de moderne slavernij in het land aan bod. In Qatar maakt men er geen enkel probleem van om de paspoorten van zijn onderbetaalde buitenlandse werklieden af te pakken. Die sterven bij bosjes, vierduizend leggen naar schatting het loodje nog voordat het toernooi begint. Qatar belooft verbetering, maar alleen omdat de rest van de wereld er zo'n probleem van maakt.

Voetbalminnend Japan

Ondertussen staat Japan nog steeds te trappelen om het WK te organiseren. Wat wil je: als er één volk bekend staat als vriendelijk, beschaafd en gastvrij dan zijn het wel de Japanners. En aan het weer zal het ook niet liggen; in het grootste deel van Japan ligt de gemiddelde temperatuur in de zomermaanden tussen de 18 en 24 graden, perfect voetbalweer.

De werkomstandigheden in Japan zijn uitstekend en vrouwen en homoseksuelen kunnen er zonder gedonder over straat. Shit, ga verkleed als je favoriete anime-karakter, geen Japanner zal je raar aankijken. Ga er daarnaast ook vanuit dat je stipt op tijd met het openbaar vervoer bij het voetbalstadion aankomt. In geen enkel ander land rijden de metro's zo op tijd, en wordt vertraging in seconden gemeten.

De doellijntechnologie stuurt de scheids automatisch een bericht bij een goedgekeurde goal.
De doellijntechnologie stuurt de scheids automatisch een bericht bij een goedgekeurde goal.

Japanners zijn trouwens dól op voetbal. In geen land werd meer en langer naar het WK 2010 gekeken dan in Japan. Inderdaad, het WK was daar populairder dan in Spanje, Duitsland, Argentinië en Brazilië. En Japanners zijn ook nog eens de fijnste voetbalsupporters die er zijn. Ze maken geen ruzie en als de pot voorbij is ruimen ze netjes de tribunes op.

Technologische vooruitgang

Maar de hoofdreden om Japan te kiezen is technologie. Deel van de Japanse bid voor het WK van 2022 was een systeem waarbij speciale camera's de wedstrijden in Japan vanuit alle hoeken in haarscherpe 8K-resolutie vast zouden leggen. Die beelden zouden vervolgens in voetbalstadions over de hele wereld worden uitgezonden. Als hologrammen. Ik herhaal: hologrammen. Zoals de optredens van Michael Jackson en Tupac, maar dan met twee elftallen in verscheidene stadions tegelijk, zichtbaar vanuit alle hoeken.

Vanaf 4:10: de toekomstvisie van Japan. What's not to love?

Je zou in 2022 dus op je dooie gemak naar de Arena of de Kuip gaan, om daar 22 spelers over het veld te zien rennen. Niet voor de tv hangen, maar levensecht aan het veld zitten. Want levensecht zou het worden: Japan wilde zelfs microfoons onder het veld installeren zodat elke trap realistisch door 208 stadions over de hele wereld zou galmen. Daarnaast had Japan ook realtime vertaal-oortjes in gedachten, zodat supporters van over de hele wereld met elkaar zouden kunnen praten. En de energie voor al die elektronische trucjes zou deels kinetisch worden opgewekt door de voetstappen van al het toestromende publiek.

Volgens Japan zou dergelijke techniek niet alleen mogelijk zijn in 2022, het WK zou zelfs als een katalysator kunnen werken. De technologische vooruitgang zou worden bevorderd, terwijl de voetbalminnende wereld beter dan ooit van het WK kan genieten. En dat ook nog eens op een positieve manier met groene energie en vrolijk contact tussen supporters uit alle landen. Zou bovendien prima passen bij een nieuw FIFA dat technologie omarmt, zoals nu met de doellijntechnologie na jaren lobbyen. Michael van Praag, lees je mee?

Auteur

Floris Poort (@florispoort) begon twee jaar geleden als stagiair bij Bright. Hij bleef hangen en is inmiddels redacteur. Blogt vrijwel dagelijks op Bright.nl en bij Nu.nl. Houdt van alles met een batterij erin of stekker eraan.