Inhoudsopgave
    

i meets Mac
Floris Poort
door Floris Poort
leestijd: 5 min

Toen iOS vorig jaar een flat design kreeg, regende het parodieën. Ook Apple's OS X zou plat worden, met felle kleuren en gradients. We zijn de grap voorbij. De eerste serieuze ontwerpen van een plat OS X duiken op. Die zien er helemaal niet verkeerd uit!

De ene interface is de andere niet. Telefoons en tablets vragen met hun touchscreen om een andere bediening en ander uiterlijk dan traditionele computers met toetsenbord en muis. Microsoft deed met de Modern UI van Windows 8 en Windows Phone 8 toch een poging in één klap een interface voor alle soorten apparaten te maken. Dat viel tegen: gebruikers missen ankers zoals de Startknop en dus brengt Microsoft de elementen weer terug. Windows en Windows Phone groeien zo iets verder uit elkaar, maar zijn nog altijd onmiskenbaar deel van één familie.

Apple lijkt aan eenzelfde verhouding tussen iOS en OS X te werken, maar dan zonder een revolutie als die van Modern UI. Tijdens de dertigste verjaardag van de Mac, begin dit jaar, zei Apple marketingbaas Phil Schiller nog dat het samenvoegen van iOS en OS X "een verspilling van energie zou zijn". Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat de twee wat uiterlijk en ontwerptaal betreft niet dichter tot elkaar kunnen komen.

Met ijzeren hand

Ive toont zich in ieder geval geen soepele heerser van het design-domein binnen Apple. Deze week werd namelijk bekend dat Greg Christie bij Apple vertrekt. Niet de eerste de beste: hij was als Apple Human Interface Vice President verantwoordelijk voor de stijlregels waar zowel Apple zelf als app-ontwikkelaars zich aan moeten houden. Ive en Christie konden het naar verluidt niet eens worden over de toekomstige lijn van het software-ontwerp.

Nu is Ive dus soeverein heer en meester van het uiterlijk van werkelijk alles dat Apple produceert. Het weinige dat al bekend is over de volgende versie van OS X is dat het uiterlijk niet zo drastisch op de schop gaat als bij iOS een jaar geleden. Maar veel van de platte elementen en overwegend witte interface van iOS 7 zouden wel het uiterlijk van OS X gaan bepalen. Op zich logisch: iOS is groter dan OS X en er zijn meer mensen die voor het eerst een Mac komen, dan dat er bestaande klanten zijn.

Hoe OS X er precies uit gaat zien weten we vermoedelijk pas begin juni, als Apple zijn jaarlijkse ontwikkelaars-feestje WWDC houdt. Voorschotjes in de vorm van mock-ups en software zijn er al wel, en die stemmen best tevreden.

iOS X

Zo maakte ontwerper Andrew Ambrosino een concept waarbij hij alleen die onderdelen van iOS 7 naar het grote scherm verplaatste, die daar volgens hem wat te zoeken hebben. "Je kan het nooit één-op-één kopiëren, sommige aspecten werken op een touchscreen wel maar op de desktop niet", aldus Ambrosino.

Meer iOS 7 krijg je niet in op een desktopscherm. Andrew Ambrosino
Meer iOS 7 krijg je niet in op een desktopscherm.

Zijn concept is plat, de menubalk is volledig transparant en vensters zijn licht doorzichtig. "Als ik had geweten dat mijn concept honderdduizend keer bekeken zou gaan worden, zou ik wel meer mijn best hebben gedaan op het dock en de icoontjes. Die heb ik gewoon overgenomen."

OS X Sierra

Nederlandse ontwerper Doney den Ouden maakte voor zijn plezier het ‘Over deze Mac’-scherm in de stijl van het nieuwe OS X. Daarvoor dacht hij niet anders, maar juist hetzelfde als Apple.

"Men verwacht dat OS X compleet flat gaat, dus daar heb ik op ingespeeld", aldus Den Ouden. "Ik weet zelf niet of ik een groot fan ben van het idee van een compleet Jony Ive-redesign van OS X. Ik verwacht dat delen van de UI en iconen zeker platter zullen worden, maar zo’n drastische verandering als iOS 7 wordt het denk ik niet."

Een flard, maar wel eentje die zou uit Cupertino had kunnen komen. Doney den Ouden
Een flard, maar wel eentje die zou uit Cupertino had kunnen komen.

Vergelijk het ontwerp met het uiterlijk van het huidige 'Over deze Mac'-scherm en je ziet hoe hard OS X aan een opfrisbeurt toe is. Den Ouden bedacht er direct ook maar een naam bij, ook compleet in lijn met de platte koers van Apple. "Sierra leek mij wel een geschikte naam, aangezien major OS X releases vanaf Mavericks naar plaatsen in Californië vernoemd worden. De Sierra Nevada levert ook meteen mooie keuzes voor de standaard wallpaper op. Ook heb ik in mijn mockup gekozen om weer bij Versie 1.0 te beginnen. OS X 10.10 klinkt nogal raar, dus misschien dat het beter is om bij elke major release opnieuw te beginnen met een eigen versienummering."

Platte brievenbus

Ontwikkelaars van vooruitstrevende apps lopen alvast vooruit op de aanstaande verkleedpartij van OS X, zoals dat in de maanden voor iOS 7 ook gebeurde. Neem het populaire Mailbox, de mail-app voor iOS en Android die het hele 'swipe to archive' populair maakte.

Er is een Mac-versie onderweg, met alle kenmerken van iOS 7: zo plat als een dubbeltje, veel wit, strakke lijnen en waar kleur is, is het fel. We waren wat huiverig, maar als we dit zo zien denken we: laat maar komen, dat OS X plat.

Ontwikkelen met een voorgevoel: Mailbox zou zomaar in het nieuwe OS X kunnen passen. Dropbox
Ontwikkelen met een voorgevoel: Mailbox zou zomaar in het nieuwe OS X kunnen passen.
Auteur

Floris Poort (@florispoort) begon twee jaar geleden als stagiair bij Bright. Hij bleef hangen, is vaste blogger bij Bright en is nu eindredacteur van Bright Ideas. Daarnaast is hij werkzaam voor NUtech. Houdt van alles met een batterij er in of stekker er aan.