Inhoudsopgave
    

Fuck fitness
Floris Poort
door Floris Poort
leestijd: 5 min

Wearables hebben de toekomst. Maar waarom toch die focus op veredelde stappentellers? Zelfs Apple zou met zijn iWatch de medische kant op gaan. Hebben de meeste mensen niet meer behoefte aan een beetje fun en functionaliteit?

Het waren de eerste wearables die voor een breed publiek betaalbaar en bovendien interessant waren: fitnesspolsbanden als de Nike Fuelband, Jawbone Up en Fitbit Flex. Ik kocht die laatste, vond het een interessant idee om automatisch mijn aantal gelopen stappen en slaapkwaliteit bij te houden. Een half jaar lang droeg ik het rubberen bandje om mijn pols, synchroniseerde ik minstens dagelijks met de Fitbit-app op mijn telefoon en laadde het ding minstens wekelijks op met een bijgeleverd ladertje. 

Verleden tijd, want op een gegeven moment werden de nadelen groter dan de voordelen. In het halfjaar dat ik mijn Fitbit droeg, ging ik niet meer bewegen dan daarvoor en kwam ik erachter dan ik ook zonder precieze cijfers best aardig kan inschatten of ik veel of weinig, goed of slecht heb geslapen. De armband ligt nu in een la, om bij te houden hoeveel ik beweeg gebruik ik de app Human.

Minstens dertig minuten per dag

Human is van Nederlandse makelij en legt de nadruk vooral op plezier, niet op fitness. De aantrekkelijke app houdt bij hoeveel minuten je op een dag beweegt, of dat nou een minuut lopen naar de supermarkt is of een kwartier fietsen naar het station: alle beetjes helpen. Human is niet opdringerig en hijgt je nergens in je nek om te presenteren of het beter te doen dan je vrienden; da's leuk voor sportfreaks maar ik zoek het niet.

Nee, Human beloont je elke dertig minuten die je beweegt met een push-bericht waarin staat dat je het goed doet: ”Unbreakable!” Elke dag weer, juist als je druk in de weer bent en helemaal geen zin en tijd hebt om die hardloopschoenen erbij te pakken. Dat werkt enorm motiverend. "Sinds we zijn gelanceerd hebben we wereldwijd bijna 20 miljoen activiteiten geregistreerd", vertelt Human-oprichter Renato Valdés Olmos. "Behalve de omvang van onze database zegt dit getal niks. Dus we gingen op zoek naar kwalitatieve data. Zorgt Human er echt voor dat mensen gezonder worden? Hebben we de juiste ontwerp keuzes gemaakt?"

"Uit analyses van onze data blijkt dat onze gebruikers ook daadwerkelijk meer bewegen door het gebruik van de app", aldus Valdés Olmos. "Waar onze gebruikers in de eerste week gemiddeld 39 minuten per dag bewegen, brengt Human ze na 6 weken naar meer dan 68 minuten. Dit lijkt op het eerste gezicht niet veel, maar statisch is dit is een toename van ongeveer 75 procent. Voor ons betekent dit dat we daadwerkelijk gedrag veranderen, en hier zijn we erg trots op."

Moto 360: eindelijk een smartwatch die oogt als een horloge. Beeld: Motorola
Moto 360: eindelijk een smartwatch die oogt als een horloge.

Blijven dragen

Human geeft me de voordelen die ik bij Fitbit ook had, zonder alle nadelen. Ik hoef niks extra's op te laden, mijn telefoon heb ik toch altijd opgeladen en wel bij me. Human werkt gewoon in de achtergrond, ook al gebruik ik de app een paar dagen niet. Wie zijn fitnessarmband een paar dagen links laat liggen mist van alles, maar zoals ik zelf gemerkt heb geeft zo'n armband toch te weinig terug om 'm consequent te blijven dragen.

Hetzelfde geldt voor smartwatches. Een smartwatch moet namelijk heel wat bieden wil je 'm kopen en nog blijven dragen ook. Nog geen jaar geleden zei Apple-ceo Tim Cook tijdens D11 over wearables:

"Niets gaat een jongere die nog nooit een bril, armband, een horloge of wat dan ook heeft gedragen overtuigen dat wel te doen. In ieder geval niets wat ik tot nu toe heb gezien."

Ook zei hij:

"Om mensen te overtuigen dat ze iets moeten dragen, moet het ongelooflijk zijn. Als we een ruimte vol twintigjaren zouden vragen op te staan als ze een horloge dragen, denk ik dat er niemand opstaat."

Bloeddruk, suikerspiegel, ademhaling

Dat was in mei 2013. We zijn ondertussen bijna een jaar verder en de geruchten rondom de iWatch zwellen aan. Plannen over iOS 8 beginnen uit te lekken en Apple lijkt de medische kant op te gaan. Het zou gaan draaien om Healthbook, een app die alle details rondom je gezondheid bijhoudt; je bloedruk, suikerspiegel, hydratatie, voeding, hartslag, ademhaling, dat werk. Of dat technisch mogelijk is met een smartwatch is vraag één, maar met het oog op die fitnesstrackers kun je je afvragen of je het überhaupt wel moet willen.

Google experimenteert ondertussen open en bloot: Glass is spannend en tintelend, maar misschien wat te vreemd om de meeste mensen over de streep te trekken. Google maakt zijn naam als 'het nieuwe Microsoft' wat dat betreft waar, en presenteert met Android Wear een besturingssysteem voor wearables. Iets minder futuristisch, maar het voelt aan als de juiste middenweg tussen het inmiddels vertrouwde van een smartphone en het wereldvreemde van Glass.

Beeld: Motorola

Nog belangrijker: de insteek van Android Wear is simpel. Een horloge met Wear toont hoe laat het is — net als een ouderwets horloge — tenzij er iets belangrijkers te melden is. Google Now is daarbij de spil en toont op een bijdehante maar minimalistische manier cards met relevante informatie. Bovendien kan iedereen een smartwatch met Android Wear maken. Een horloge, smart of niet, is altijd meer dan een gereedschap alleen. Het is mode, een juweel en hoe groter de keuze des te beter.

Ik ben erg gecharmeerd van de Moto 360, de ronde Android Wear-smartwatch van Motorola. Geen nadruk op fitness, maar een fraai verlengstuk van je telefoon dat alleen slim doet als jij daar wat aan hebt. Door het ronde uiterlijk merken de meeste mensen waarschijnlijk niet eens dat je een smartwatch draagt. En toch: maakt dat het horloge niet vooral geschikt voor mensen die al een horloge dragen? Vooralsnog zetten we ons geld op Android Wear, maar de woorden van Tim Cook in acht genomen heeft Apple alle kans om iets "ongelooflijks" neer te zetten. Eén ding is duidelijk: de klok tikt.

Auteur

Floris Poort (@florispoort) begon twee jaar geleden als stagiair bij Bright. Hij bleef hangen, is vaste blogger bij Bright en is nu eindredacteur van Bright Ideas. Daarnaast is hij werkzaam voor NUtech. Houdt van alles met een batterij er in of stekker er aan.